РУБРА
Виведений
в Науково-дослідному інституті круп’яних культур Подільської державної
аграрно-технічної академії методом родинного добору з хемомутантів сорту
Вікторія з урахуванням наявності антоціанів в соломі.
Автори:
О.С. Алексеєва, Л.П. Бочкарева, Е.І. Кащеєва. Н.А. Сидорчук.
В
державному сортовипробуванні з 2001 року.
Підвид
вульгаре, різновидність алята.
Рослина
середньої висоти 80-90см, компактна, вузлів на стеблі 7-10, добре гілкується,
утворює 2-5 гілок першого порядку, суцвіть 27-35, вузлів гілкування 3-4.
Листя
середнього розміру, темно бордове з зеленими прожилками, квітки середнього
розміру темно-рожеві та червоні, плоди середнього розміру із слабо вираженими
крилами, коричневі.
Маса
1000 зерен 25-29г, натура зерна 600-610г, вирівнянність 81%, плівчастість
21-22%, вихід крупи 72-74%, вміст барвникових речовин 3,87-4,41мг/100г сухої
речовини.
Сорт
середньостиглий, період від сходів до побуріння 75%, плодів 75-90 діб.
Особливість
сорту – для виробництва харчового барвника.
Урожайність
в умовах Лісостепу на Крижопільській сортодільниці Вінницької області в 2001
році становила 30 ц/га.
Переваги сорту
Рубра
високий
вміст антоціанів (харчового барвника) у соломі.
витримує
пізні заморозки
пропонується
для вирощування за безвідходною технологією для одержання харчового барвника.
|