РУБРА
Виведений в Науково-дослідному інституті круп’яних культур Подільської державної аграрно-технічної академії методом родинного добору з хемомутантів сорту Вікторія з урахуванням наявності антоціанів в соломі.
Автори: О.С. Алексеєва, Л.П. Бочкарева, Е.І. Кащеєва. Н.А. Сидорчук.
В державному сортовипробуванні з 2001 року.
Підвид вульгаре, різновидність алята.
Рослина середньої висоти 80-90см, компактна, вузлів на стеблі 7-10, добре гілкується, утворює 2-5 гілок першого порядку, суцвіть 27-35, вузлів гілкування 3-4.
Листя середнього розміру, темно бордове з зеленими прожилками, квітки середнього розміру темно-рожеві та червоні, плоди середнього розміру із слабо вираженими крилами, коричневі.
Маса 1000 зерен 25-29г, натура зерна 600-610г, вирівнянність 81%, плівчастість 21-22%, вихід крупи 72-74%, вміст барвникових речовин 3,87-4,41мг/100г сухої речовини.
Сорт середньостиглий, період від сходів до побуріння 75%, плодів 75-90 діб.
Особливість сорту – для виробництва харчового барвника.
Урожайність в умовах Лісостепу на Крижопільській сортодільниці Вінницької області в 2001 році становила 30 ц/га.
Переваги сорту Рубра
високий вміст антоціанів (харчового барвника) у соломі.
витримує пізні заморозки
пропонується для вирощування за безвідходною технологією для одержання харчового барвника.