КАРА-ДАГ
Сорт виведений методом індивідуального добору із мутантної популяції сорту Вікторія обробленого гамма-променям (Вікторія 4 М 5 Гр.).
Автори: О.С. Алексеєва, Л.П. Бочкарьов.
Районований з 1996 року.
Підвид вульгаре, різновидність алята бадіум.
Середньораньостиглий. Вегетаційний період 74-75 діб, починає цвісти на 25-27 добу.
Висота рослин 80-90 см, вузлів на стеблі 8-9, гілок 3-5, в т.ч. 1-го порядку 3-4, суцвіть 17-23, вузол гілкування 2-3, форма рослини компактна.
Квітки білі, бутони блідо-рожеві, квітки крупні (8,8 мм).
Суцвіття продовгувате, або округле щільне довжиною 2-3 см.
Плоди крупні (відношення довжини і ширини плоду 1,5 ± 0,01) форма видовжена, крила виражені середньо, грані широкі.
Маса 1000 зерен 34,4-37,4 г, натура зерна 550 г, вирівнянність 95-93,3%, плівчастість 24,7-25,3%, вихід крупи 73-75%. Вміст в зерні білка 12,9-14,6%, лізину 7,1-8,0 мг/100г, крохмалю 75%, жиру 2,7%.
Крупа і каша світло-коричневі, смакові якості відмінні.
Максимальний урожай 39,1 ц/га сорт дав в 1993 році на Синельниківській сортодільниці Дніпропетровської області.
Переваги сорту Кара-Даг.
- Стійкість до полягання.
- Порівняна скоростиглість.
- Дружність достигання.
- Високі технологічні властивості зерна.